Един разказ на журналиста Данаил Глишев и оператора Десислав Митов за ужаса на Майдана

„Неочакваната смърт на млади хора винаги предизвиква чувството на страх, ужас и несигурност. Да, беше страшно. Пред очите ни умираха хора. Силите за сигурност стреляха на месо”, споделиха в „Здравей, България” журналистът Данаил Глишев и операторът Десислав Митов, които в продължение на една седмица бяха в Украйна, за да отразяват случващото се там.

 

Те споделиха, че не са разговаряли и обсъждали дали да отидат в центъра на престрелката. „Попадахме точно там, където беше стрелбата. Няма как да имаме кадър, ако се скрием, искахме да покажем всичко”, заяви операторът Десислав Митов. 

 

Двамата разказаха, че фоайето на хотела им е бил превърнат в болница. „През нощта се вършеха тежки, животоспасяващи операции. Жените много искаха да помагат – едни правиха напитки и закуски, други помагаха на ранените, трети пренасяха с ръце каквото могат”, каза Глишев.

 

„Големият въпрос е какво ще стане в Украйна. Трябва да се тръгна от миналото на тази страна – за сто години какво ли не й се случи”, каза Дани и добави, че Виталий Кличко е харизматична личност и за него той има шанс като президент.

 

По думите му Юлия Тимошенко знае какво прави. „Изказването й беше толкова емоционално, че хората изпитваха много силна емоция и по едно време се чу вик за лекар, защото някой е получил инфаркт”, разказа още журналистът.

 

Целия разговор може да гледате във видеото.