Демонстрантите остават в центъра на Киев до президентските избори

Съставът на новото украинско правителство ще бъде представен тази вечер на пл. „Независимост” (Майдан "Незалежності”, на укр.) в Киев, съобщиха украинските медии. Имената на министрите ще бъдат прочетени в 19 часа, обявиха представители на доскорошната украинска опозиция.  

 

Стана ясно също, че демонстрантите, които окупират площада от месеци, ще останат там до успешния избор на нов държавен глава. Президентските избори бяха насрочени от Върховната Рада за 25 май.

 

Днес временно заемащият президентския пост, парламентарният председател Олександър Турчинов, влезе в ролята и на главнокомандващ на украинските въоръжени сили, а изпълняващият длъжността вътрешен министър Арсен Аваков съобщи в профила си във Фейсбук, че е подписал заповед за разформироването на специалните части "Беркут". Служители на страховитото подразделение поискаха вчера прошка от хората в Лвов и паднаха на колене на импровизирана сцена.

 

На фона на политическите развития в Киев руският външен министър Сергей Лавров се обърна към Организацията за сигурност и сътрудничество с призив за осъждане на опитите за забрана на руския език в Украйна. Руският първи дипломат се срещна с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер и говори с него за разрастващите се „националистически и неофашистки” настроения в западната част на страната.  

 

Обвинение към Русия пък отправиха трима бивши президенти на Украйна. Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко заявиха, че Москва е прибягнала към пряка намеса в политическия живот на Крим. В последните дни в автономната република, където живее крупно рускоезично население, се проведоха митинги в подкрепа на сваления от власт президент Виктор Янукович и неговата партия на регионите, на която бяха демонстрирани явно проруски настроения. В същото време Руската Федерация обяви, че ще издава по облекчена процедура руски паспорти на украински граждани с руско самосъзнание.

 

Продължават и дипломатическите опити за намиране на изход от ситуацията в Украйна. Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че кризата не трябва да противопоставя САЩ и Русия. В декларация на украинското външно министерство се подчертава, че новата власт в Украйна иска добросъседски отношения с Русия.