Военните подразделения ще бъдат поставени в бойна готовност в рамките на учение

Руският президент Владимир Путин е наредил на Министерството на отбраната да проведе внезапна проверка на боеготовността на частите в Западния и Централния военен окръг, както и в различни родове войски. Проверката ще се проведе от 26 февруари до 3 март и ще протече на два етапа, информира агенция РИА Новости.  

 

На 26 и 27 февруари подразделенията ще бъдат поставени във висока степен на бойна готовност и разгърнати на общовойсковите и морските полигони, обясни след съвещание военният министър Сергей Шойгу.

 

От 28 февруари до 3 март ще се проведе оперативно-тактическо учение с участието на 6-а и 20-а армия от Западния, 2-ра армия от Централния военен окръг и командването на въздушнодесантните войски, добави Шойгу. По думите му в проверката ще участват Северният и Балтийският флот, част от Военновъздушните сили.    

 

Военните подразделения трябва да се завърнат в поделенията си до 7 март.

 

Съобщението за военните маневри идва на фона на повишеното напрежение в съседна Украйна, където живее крупно руско и рускоезично население. Недоволни от смяната на властта в Киев, жители на проруски настроените региони в Източната част на страната проведоха митинги в подкрепа на сваления президент Виктор Янукович и неговата Партия на регионите, на които скандираха „Русия” и развяха руски знамена. Напрегната е обстановката на Кримския полуостров и в град Севастопол, където е базиран Черноморският флот на Руската Федерация.

 

Нещо повече - Москва обвини националистите в Западна Украйна, че се опитват да забранят руския език в страната и обяви, че ще издава по облекчена процедура руски паспорти на украински граждани с руско самосъзнание. Трима президенти на Украйна пък разкритикуваха руската намеса в Кримската автономна република.