Отстраненият държавен глава нареди на украинските въоръжените сили да не се намесват в конфликта

Сваленият от власт украински президент Виктор Янукович е в Русия. В изявление за руските медии той заяви, че се смята за законен президент на Украйна и поиска от Москва да гарантира сигурността му. Руските власти коментираха, че молбата на Янукович ще бъде удовлетворена на територията на Руската Федерация.

 

„Обръщам се към народа на Украйна. Както и преди, се смятам за законен държавен глава, избран на свободни избори. Не мога да бъда безучастен към трагичните събития в моята страна. Смятам, че споразумението, подписано на 21 февруари 2014 г. от мен и лидерите на украинската опозиция в присъствието на уважавани западни партньори, не се изпълнява. По улиците в градовете на нашата страна вилнее екстремизъм. По адрес на мен и на моите съмишленици се отправят заплахи за физическа разправа”, се казва в изявление на украинския държавен глава, цитирано от ИТАР-ТАСС.

 

„Принуден съм да моля руските власти да осигурят личната ми безопасност... Всичко, което се случва в момента във Върховната Рада не носи легитимен характер. Решенията, които се приемат в отсъствието на много членове на парламентарната група на Партията на регионите и на останалите парламентарни групи, които се страхуват за своята сигурност… са незаконни”, посочва Янукович. 

 

Отстраненият президент заявява, че ще се бори за изпълнението на компромисните договорености за излизането на Украйна от дълбоката политическа криза и призовава „ситуацията в страната да се върне в полето на конституционния ред”.

 

Президентът отбелязва, че народът в Югоизточна Украйна и Крим не приема „безвластието и фактическото беззаконие в страната, когато министрите се избират от тълпата на площада” и нарежда на въоръжените сили да се намесват във вътрешнополитически събития.

 

Напрежението в Украйна продължава да ескалира. Тежко въоръжени мъже превзеха сградите на регионалните правителство и парламент в украинската автономна област Крим и издигнаха руския флаг. Органите на реда са отцепили района. Временният президент на Украйна Олександър Турчинов предупреди руските военноморски сили в Крим да не предприемат военна агресия и ги призова да не напускат базата си.

 

Междувременно прокуратурата в Украйна започна разследване за превземането на правителствени сгради на Кримския полуостров. Прокурорите в рускоговорещия регион образуваха дело за предполагаема "терористична акция", след като десетки въоръжени лица превзеха сградите на местния парламент и на правителството в Симферопол.

 

Всичко това се случва в момент, когато украинският парламент трябва да одобри новото правителство. С безпрецедентно допитване до хората на централния киевски площад снощи опозиционният лидер Арсений Яценюк беше избран за кандидат-премиер. Днес номинираният представител на партия "Баткившчина" коментира изявлението на Виктор Янукович, като заяви, че той не е президент, а издирван.