Путин разговаря с Камерън, Меркел и Ромпой

Страните от Съвета за сигурност на ООН ще разгледат ситуацията в Украйна, обяви говорител на международната организация. Очаква съвещанието да се проведе още днес. По-рано в Съвета постъпи молба от Киев за провеждане на такава среща.

 

Днес положението в страната бе обсъдено в телефонни разговори между президента Владимир Путин и лидери от ЕС. Руският държавен глава е разговарял с британския премиер Дейвди Камерън, германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

 

Икономическата ситуация в Украйна пък обсъдиха по телефона държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров. По-късно Кери обяви, че Москва е заявила готовност да се включи в „улесняването на икономическия преход”, за да бъде предотвратен срив на украинската икономика.

 

Новите власти в Киев вече обявиха, че разкъсаната от политическа и обществена криза държава се нуждае от 35 млрд. долара, за да не изпадне в неплатежоспособност. В същото време генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че засега няма място за паника във връзка с украинската икономика. Мисия на фонда ще посети Украйна следващата седмица, за да започне преговори по евентуалната международна помощ.  

 

Първият дипломат на САЩ коментира в интервю, че във Вашингтон не искат нова Студена война с Русия заради Украйна. „Всяка страна трябва да уважава териториалната цялост, суверенитета на Украйна. Русия заяви, че ще направи това и ние смятаме, че е важно тя да държи на думата си”, каза Джон Кери. От американската столица дойде още едно предупреждение в тази посока: „Евентуално нахлуване в Украйна би било гибелна грешка”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

 

На фона на покачилото се напрежение на Кримския полуостров, където живее крупно руско и рускоезично население, председателят на Европейската комисия Жозе Барозу призова за политически диалог и на свой ред подчерта необходимостта да се зачита териториалната цялост на Украйна.