Самолети с близо 2 000 руски войници кацнали в Крим

Напрежението в Украйна отново ескалира. Киев директно обвини Русия във въоръжена инвазия. Като доказателство беше посочено, че самолети с близо 2 000 войници на борда си са кацнали във военновъздушна база на Кримския полуостров. Въздушното пространство над летище Симферопол беше затворено за цивилни самолети.

 

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов беше категоричен, че тези действия са с единствената цел да се провокира военен конфликт по сценарий, сходен с този в размирната грузинска автономия Абхазия. При подобно развитие Русия ще опита да анексира Крим, убеден е временно изпълняващият задълженията на държавен глава.

 

Турчинов обаче призова за спокойствие и увери, че украинската армия няма да отговори на провокациите в Крим.

 

Изявлението на настоящия лидер на Украйна последва превземането на двете основни летища в украинската автономна република от въоръжени мъже с камуфлажни облекла и бронежилетки. Първоначално присъствието им не беше свързано с нарушаване на работния режим, но преди два часа летището в Симферопол беше затворено.

 

Всички полети са отменени до утре вечер”, заяви дежурният по сигурността, но отказа да посочи конкретни причини. Според властта в Киев затварянето на въздушното пространство над столицата на автономията е пряко свързано с дислоцирането на 2 000 руски войници.

 

В същото време кризисната ситуация в Украйна се обсъжда на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което по всяка вероятност ще продължи през цялата нощ. Междувременно Съединените щати предупредиха Русия, че евентуално нахлуване в Украйна би било „гибелна грешка”. Говорителят на Белия дом предупреди Москва срещу изпращането на войски в съседната държава.