Референдум на 30 март ще определи бъдещето на автономната република

Руската Федерация няма да остави без внимание обръщението на премиера на Крим Сергей Аксенов към руския президент Владимир Путин. Това заявиха от администрацията на Кремъл, предаде РИА Новости. 

 

По-рано днес новият министър-председател на кримското правителство отправи молба към Москва за оказване на съдействие за гарантиране на мира и спокойствието в територията на автономната република в Украйна. Призивът му идва на фона на съобщенията, че въоръжени мъже във военни униформи, са овладели летищата в Симферопол и Севастопол, а на ключови места на Кримския полуостров бяха поставени пропускателни пунктове и бариери. Въоръжените не разкриват към коя структура принадлежат и на камуфлажите им липсват обозначения. Местен представител обаче коментира пред телевизионните камери, че това са доброволчески отряди за гарантиране на сигурността и отблъскване на екстремистки заплахи от страна на новите власти в Киев. 

 

В условия на постоянно покачващо се напрежение в Крим, миналата вечер Киев директно обвини Москва във военно нахлуване. Новото украинско управление даде за пример пристигането на самолети с 2 000 руски военнослужещи в автономната република. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов беше категоричен, че тези действия са с единствената цел да се провокира военен конфликт по сценарий, сходен с този в размирната грузинска автономия Абхазия. При подобно развитие Русия ще опита да анексира Крим, убеден е временният държавен глава. Турчинов обаче призова за спокойствие и увери, че украинската армия няма да отговори на провокациите в Крим.

 

В Крим е базиран Черноморският флот на Руските военноморски сили. Той е разположен в бази, наети от Москва по силата на сключени двустранни договори. Град Севастопол, където се намират основно руските бази, е с особен статут в състава на Кримската република, чието население е преобладаващо руско. Кримската автономна република е създадена през 1921 г. и първоначално е била в състава на Руската съветска федеративна социалистическа република. През 1954 г. по инициатива на съветския лидер Никита Хрушчов Крим е предаден на Украинската съветска социалистическа република. След разпадането на СССР остава в Украйна с автономен статут. 

 

Днес премиерът Аксенов обяви още, че референдумът за статута на автономията ще се проведе на 30 март. На него местните жители трябва да решат по-нататъшното развитие на региона - дали да запази статута си на автономна република в състава на Украйна, да се превърне в независима държава или да се присъедини към Руската Федерация. Първоначално допитването бе насрочено за 25 май. На днешното заседание на кримския министерски съвет обаче датата на гласуването бе изтеглена за края на този месец.