Социалистите избраха Мартин Шулц за общ кандидат за президент на ЕК

"Ние от ПЕС искаме друга Европа. Европа може да бъде изградена отново. Имаме европейски отговорности, но изцяло сме ангажирани най-близко до гражданите - да седнем до тях, да ги чуем, за да може в крайна сметка да чуем в Брюксел притесненията на хората, които ги вълнуват. Това е голямата разлика между нас и опонентите ни", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на официалното откриване на Конгреса на европейските социалисти в Рим, в Двореца на конгресите, предаде Vesti.bg.

 

"Ние, европейските социалдемократи, искаме да върнем надеждата на хората. Ние споделяме чувствата на объркване, на притеснения на хората. Консерваторите направиха голяма бъркотия в живота на всеки гражданин. Но имаме и националисти, антиевропейци, ксенофоби, които твърдят, че кризата трябва да се решава на национално равнище. Но аз мога да кажа, че това е фалшива алтернатива, това е връщане назад, към времето на разделението и омразата", подчерта Станишев.

 

Да поставим работните места на първо място и да защитим социалните права на гражданите. Време е да рестартираме икономиката, да изградим съюз на равенство, взаимно уважение, за всеки, който да се радва на спокоен и сигурен живот. Да създадем Европа на съучастието и признаването на правата на различните, на Зелена Европа", подчерта Станишев.

 

Той потвърди, че ще участва активно в националната кампания за евроизборите в България. „Не можем да изградим стена между Европа и останалата част на света. Затова винаги трябва да подкрепяме народи, които се борят за демокрация и социална справедливост. Трябва да обърнем внимание и към Западните Балкани. В Украйна ситуацията остава напрегната. Европейски политици играха активна роля за сключване на споразумението за преход, но сагата все още не е приключила. Вярвам, че ние, европейските социалдемократи, трябва да дадем ясен знак за това, че ще помогнем на Украйна да остане демократична страна, да бъде обединена като нация, страна, която ще се развива и сближава все повече и повече с ЕС", допълни лидерът на социалистите.

 

В същото време на конгреса на ПЕС Мартин Шулц бе избран с безспорно мнозинство за общ кандидат на ПЕС за президент на ЕК, съобщиха от прес-центъра на БСП. От 405, имащи право да гласуват, 404 са валидните бюлетини, от които 368 гласа "за" него, 2 "против" и 34 - "въздържал" . В речта си след обявяването на резултатите от изборите Шулц заяви своята категорична готовност да е нов тип президент на тази институция, който не е сляп и глух за проблемите на хората.

 

Източник: Vesti.bg