Адмирал Березовский бил уволнен още сутринта, твърдят в Киев, ще бъде съден за измяна

Командващият Военноморските сили на Украйна Денис Березовский премина на страната на автономните власти в Крим, съобщиха украински и руски медии. На пресконференция в Севастопол днес той обяви, че е положил клетва за вярност към кримския народ, когото обеща да защитава по устав. Това стана ден, след като украинската армия бе поставена в пълна бойна готовност

 

Березовкий беше назначен на поста съвсем скоро. На 1 март той оглави украинския флот с указ на изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов. Турчинов бе избран за председател на Върховната Рада след свалянето от власт на президента Виктор Януйкович и неговата Партия на регионите.  

 

От Киев обаче уточниха - Денис Березовский е бивш главнокомандващ. Адмиралът бил отстранен още сутринта заради "неспособност да управлява ВМС на Украйна в екстремни условия". Според зам.-председателя на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Виктория Сюмар високопоставеният военен ще бъде съден за държавна измяна.  

 

По-рано днес от правителството на населената с мнозинство руснаци автономна република обявиха, че украинските военнослужещи масово напускат воинските си части. Според премиера на Крим Сергей Аксенов много от тях са заявили подкрепа за местното управление. Той увери, че всички военни са свободни да направят своя избор и онези, които решат да се уволнят няма да бъдат преследвани. 

 

Друг източник от администрацията на полуострова каза, че присъединилите се военни също ще положат клетва за вярност към автономията. По думите му смяната на лоялността е станала без нито един изстрел

 

След политическите промени в Киев, резултат на продължителни протести и сблъсъци, избухнали заради решението на предишното правителство да отложи асоциирането с ЕС, в Крим не признаха новата централна власт. Правителството на републиката, с преобладаващо руско и рускоезично население, реши да изтегли от май за края на март планирания референдум за бъдещето на Кримския полуостров. На него жителите му ще трябва да решат дали републиката да остане автономна територия в рамките на Украйна, да обяви независимост или да се присъедини към Руската Федерация.