Във Вашингтон се надяват, че няма да се стигне до военно противопоставяне

САЩ разглеждат всички варианти, ако се стигне до това да се търси отговорност от Русия за разполагането на военни части в Украйна - включително икономически санкции и потенциални военни действия. Това стана ясно от интервю на държавния секретар Джон Кери за телевизия ABC, в което той отбеляза, че навлизането на руски войски в Крим се оценява от Вашингтон като "акт на военна агресия".  

 

Кери беше категоричен, че американската администрация ще предприеме бързи действия за налагане на санкции, ако руският президент Владимир Путин не изтегли военните подразделения. Но докато президентът Барак Обама разглежда употребата на военна сила като един от вариантите, САЩ и техните съюзници се надяват, че ще успеят да избегнат подобни действия, посочи американският първи дипломат. 

 

"САЩ и целият свят се надяват, че всичко това няма да прерасне във военно противопоставяне", каза той, цитиран от украинската агенция УНИАН. 

 

На първо време ще бъдат въведени икономически санкции спрямо юридически и физически лица, даде да се разбере Джон Кери. Такива могат да бъдат разгледани от Конгреса заедно с икономическата помощ за Украйна. 

 

Наред с това има голяма вероятност САЩ да бойкотират срещата на Г-8, която трябва да се проведе през юни в руския курортен град Сочи. Според Кери руското нахлуване в Крим е "акт от 19 век в 21-ви" и ще постави въпроса дали Русия е способна да бъде в групата на водещите световни икономики. Бойкот на форума в Сочи може да се очаква и от страна на Великобритания и Франция. Лондон и Париж вече обявиха, че са спрели подготовката си за участие в срещата

 

В сряда за кризата в Украйна разговаряха по телефона президентите на САЩ и Руската Федерация. Разговорът е продължил час и половина, без особена промяна в позициите на двамата държавни глави. Барак Обама осъдил изпращането на руски войски на Кримския полуостров и призовал да бъдат върнати в базите им. Владимир Путин уверил, че иска да работи за понижаване на напрежението, но наред с това отбелязал, че има реални заплахи за руски граждани, които живеят в Крим и в Източна Украйна. Той заявил, че си запазва правото да предприеме военни действия, ако сметне, че руските интереси и животът на руските граждани в Украйна са застрашени.