Не е ясно кой се грижи за сигурността на украинските ядрени обекти, отбеляза социалистът

Бившият вътрешен министър Румен Петков коментира в „Здравей, България” очертаните от сегашния шеф на МВР проблеми, които България може да усети заради конфликта в Украйна – например затруднения в руските доставки на природен газ и ядрено гориво за страната ни.  

 

Според Петков „Газпром” "съвършено коректно" е предупредил, че задълбочаването на украинската криза може да доведе до негативни последици за доставката на газ за цяла Европа.

 

Не мога да изключа размахването на пръст, но във всички случаи предупреждението (на „Газпром”, бел.ред.) засяга и накърняването на инфраструктурата, което ще доведе до много тежки щети за цяла Европа”, отбеляза бившият народен представител.

 

По-голям проблем за света са 15-те ядрени реактора, които има в Украйна. В тези условия на сблъсъци, интервенции и т.н., не е никак ясно кой се грижи за тяхната сигурност”, коментира Румен Петков.

 

„Мисля, че г-н Йовчев твърде пресилва заплахата за доставката на ядрено гориво за България”, отбеляза обаче представителят на АБВ. „Физическата доставка на ядрено гориво от Русия има десетилетна история и независимо от всички проблеми в годините – метеорологични, битови, междудържавни – проблем (с доставките, бел.ред.) не сме имали. Министър Йовчев малко преекспонира такава една заплаха”.  

 

Какво още каза по темата Румен Петков ще научите от видеото. Целия разговор с него можете да проследите тук.