След нея се нареждат икономическите трудности, бедността и безработицата

Корупцията се възприема като проблем номер едно в световен мащаб. Това сочат резултатите от световното допитване на УИН/„Галъп интернешънъл”.


Корупцията се посочва като най-важен проблем, пред който е изправен светът днес от 21% от анкетираните в световен мащаб, особено в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия Изток и Северна Африка (15%).


В рамките на азиатския регион Филипините (50%) и Индонезия (40%) показват значително по-високи стойности по този въпрос в сравнение с всички други държави в света. Австралия (4%) и Япония (2%) пък са държавите, в които корупцията се вижда като сравнително малък проблем.


На второ място като световен проблем анкетираните нареждат икономическите трудности, съответно с 14%. Малайзия (47%) и Гърция (43%) са страните, които регистрират най-високи нива на отговори, свързани с икономическите проблеми в световен мащаб. Следват ги САЩ с 26% и Африка с 21%.


Третият проблем в световен план според 12 на сто от респондентите е бедността или пропастта между бедни и богати, особено в Западна Европа (24%) и Източна Европа (20%). Някои страни от този регион показват изключителна чувствителност по тази тема - като Германия (34%), Австрия (32%), Испания (27%) и Франция (25%).


В България най-голямо натрупване се получава при бедността и разликата между бедни и богати – 23%. Следват икономическите проблеми и безработицата със 17% и с 15%. Корупцията събира 9%. След нея българите нареждат като проблем в световен мащаб корупцията с 9%, следвана от войните и въоръжените конфликти със 7%, както и престъпността с 5%.


Във връзка с темата за финансовите затруднения, безработицата е на четвърто място в световен мащаб (10%) в списъка с важните проблеми. Делът на отговорите в Европа (14%) е надминат единствено в Африка (19%). Резултатите в Северна и Южна Америка обрисуват разделена картина - от една страна САЩ (11%) и Бразилия (8%) признават безработицата като проблем, докато Аржентина (2%) му отдава далеч по-малко внимание.


Резултатите от страните в Северна и Южна Америка явно контрастират спрямо тези в другите региони, за пример Италия вижда безработицата като най-голям проблем (34%), както и Босна (32%) и Южна Африка (30%).