“Оставаме готови за подписване на Споразумение за асоцииране”, заяви Барозу

Европейската комисия одобри отпускането на 11 млрд. евро помощ за Украйна, съобщиха от изпълнителния орган на ЕС. Парите са предвидени за подпомагане на разкъсаната от обществено-политически конфликт страна в краткосрочен и средносрочен план.

 

Повечето от мерките засягат периода до 2016 г.”, уточни на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу, който отбеляза, че украинците трябва да определят сами бъдещето си, предаде БТА.  

 

Последните събития ни убедиха, че мирът не е гарантиран”, добави Барозу. Председателят на ЕК призова за мирно решение на кризата и настоя да се уважават правата на всички украинци, като обяви, че Брюксел подкрепя разполагането на международни наблюдатели.

 

Барозу оцени кризата в Украйна като предизвикателство за възможностите на ЕС за опазването на стабилността в региона. „Оставаме готови за подписването на Споразумение за асоцииране и търговско споразумение”, добави председателят на Еврокомисията.

 

„За първи път от години се появява подобна заплаха за мира и стабилността на континента” призна Жозе Барозу, който очаква на извънредния Европейски съвет в четвъртък да бъде даден „ясен общ отговор на кризата, защото това е важно за единството на ЕС и неговите институции, както и за международните ни партньори”. Барозу съобщи също, че се предвижда насрочването на донорска конференция за Украйна в Брюксел.

 

Приетите днес мерки са насочени към стабилизиране на украинската икономика, както и към насърчаване на политическите реформи, се посочва в съобщение на Еврокомисията. Сред утвърдените мерки попада и либерализацията на визовия режим с Украйна, установяването на зона за свободна търговия, модернизация на украинската газопреносна система и изграждане на двупосочна връзка със Словакия.

 

3 млрд. евро от бюджета на Европейския съюз ще бъдат предоставени на Украйна за заеми в сферата на икономиката, 8 млрд. евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предвижда се възможността по инструментите за съседство да бъдат отпуснати 3,5 млрд. евро.