Микола Балтажи подчерта, че Украйна не искам война с Русия

Украйна прави всичко по силите си за гарантирането на транзита на руски газ към България. Това увери украинският посланик у нас Микола Балтажи. По думите му, опасенията на България за случващото се в Украйна са основателни, но само в случай, че се стигне до ескалация и въоръжен конфликт. 
    
„Танго се играе само от двама” - така украинският посланик описа гаранциите за транзита на руски газ през Украйна и поясни: „Що се отнася до безпроблемния транзит на газ през територията на Украйна, ние сме заинтересовани и го гарантираме това. Но това трябва да се гарантира и от двете страни.”
 
Само при най-лошия сценарий, в който всички усилия за мирен изход от кризата се провалят, притесненията на България за националната сигурност и възможна бежанска вълна могат да се оправдаят. За българското малцинство в Украйна обаче няма опасност, уверен е Балтажи. 
 
Що се отнася до позицията на правителството в Киев за кризата в автономната република Крим, посланик Балтажи за пореден път повтори, че това е непровокиран акт на агресия от страна на Русия
 
Украинците не искат да воюват с руснаците. Ние сме много близки народи и това не трябва да се случва”, заключи посланикът на Украйна.