Коментарът дойде по време на официалното му посещение в Доха

Българският президент осъди руската намеса в Украйна. Росен Плевнелиев призова за политическо решение на кризата и предупреди за необратимите последици, ако това не се случи. Плевнелиев е в Катар. 

 

Българският президент и емирът на Катар изразиха обща загриженост за случващото в Украйна. 

 

"Надяваме, че в последния момент чудото ще се случи, че ще бъде намерено политическо решение и всички ние трябва да знаем, че Студената война трябва да остане в миналото", коментира Плевнелиев.

 

За да намалим енергийната си зависимост от Русия, Плевнелиев предложи страната ни да внася втечнен газ от Катар. Идеята му доставките да минават през нов енергиен коридор – север-юг, срещна подкрепа в Доха, а в инвестицията ще се включат още шест държави от региона. 

 

Обсъдени бяха и катарски инвестиции в строителството, енергийната ефективност и земеделието у нас, а освен агнешко, емирството вече ще внася и пилешко месо. В присъствието на двамата държавни глави в двореца "Емири Диван" бяха подписани и няколко двустранни споразумения.

 

По-късно Росен Плевнелиев се срещна и с една от най-влиятелните жени – не само в арабския свят, но и в света - Моза бинт Несер ал Миснед. Тя е втората жена на стария емир Хамид ал Тани, който отстъпи властта си на 33-годишния си син миналата година. Миснед е сред модните икони на арабския свят и един от основните двигатели на образователната реформа в региона.