Руското външно министерство счита, че киевските власти не контролират ситуацията в страната

Един човек е убит, четирима са задържани при сблъсъци в Донецк. Очакват се още арести. Реакцията на руското външно министерство - Русия осъзнава своята отговорност за живота на сънародниците и съгражданите си в Украйна и запазва право да ги защитава.   


Позицията на Москва е, че въоръжени деснорадикални групировки са нападнали мирни демонстранти, излезли срещу деструктивната позиция на хората, наричащи себе си украинска власт. В същото време обаче стана ясно, че единствената жертва от уличните боеве между поддръжници и противници на новата власт е демонстрант, подкрепящ политическата промяна в Украйна.


Руското външно министерство счита, че киевските власти не контролират ситуацията в страната и продължават да позволяват на въоръжени бойци да застрашават сигурността на населението и законното право на хората на митинги.


Донецк е най-големият град и неофициална столица на най-богатия украински регион – Донецкият басейн е най-големият център на украинската тежка промишленост, особено на добива на въглища и черната металургия. Този регион граничи с Русия и повече от половината население се определя като руско. Руският е предпочитан език, дори и за етническите украинци.


В Украйна има сериозни опасения, че случващото се в Крим може да се повтори в Донецката област и страната да бъде разделена на Западна и Източна част – развитие, което анализатори определят като най-големия кошмар за властта в Киев.