Търсенето в Индийския океан се затруднява от отдалечеността на района

Търсенето на изчезналия малайзийски пътнически самолет навлезе в третата си седмица. Първите пилоти, завърнали се днес от зоната на издирване в Индийския океан, казаха, че не са открили следа от самолета. Отломките, заснети от сателит в четвъртък, не са намерени и не може да бъде потвърдено, че са от изчезналия Боинг.

 

Търсенето в Индийския океан се затруднява от отдалечеността на района. Самолетите летят 4 часа, за да достигнат мястото на 2500 километра от град Пърт. С предвидените 4 часа за връщане на екипите остават едва 2 часа за същинското търсене на отломките. Заместник-премиера на Австралия Уорън Тръс припомни, че дори отломките да бъдат открити, няма гаранция че са от изчезналия с 239 души на борда самолет.

 

"В океана има много отломки от различни неща. Понякога контейнери падат от товарните кораби. Така че има голям брой други обяснения за това, което засне сателита. Но специалистите, които направиха техническия анализ продължават да вярват, че обектите може да са част от самолета. Факт е, че доказателствата не са твърди, но са най-доброто с което разполагаме. Затова се ангажират толкова много ресурси в търсенето. То ще продължи докогато трябва", каза той.

 

Китайски разузнавателни самолети също пристигнаха в Пърт, за да се включат в операцията. Към района се отправиха военни кораби от Австралия, Китай и Великобритания. Въпреки всички усилия роднините на изчезналите със самолета хора се чувстват излъгани. Те обвиняват малайзийските власти, че крият информация.

 

Малайзийското правителство твърди, че се прави всичко възможно. Търсенето продължава и на север, с участието на Индия, Пакистан и още няколко държави в Централна Азия.