Най-голям е броят на катастрофите заради технически неизправни ТИР-ове

Държавата на лов за камиони-убийци на пътя. Автомобилните инспектори започнаха засилени проверки за нарушители при тежкотоварните превози. Защо въпреки затегнатия контрол ТИР-овете са опасност на пътя, провери екип на "Новините на Нова”.

 

Черната статистика показва, че най-голям е броят на катастрофите заради технически неизправни ТИР-ове, а и последиците от подобни инциденти са най-тежки. Въпреки 24-часовия контрол на пътя, водачите намират начини да заобикалят правилата и да манипулират данните за почивките и скоростта, с която се движат на пътя. Често обаче тези уж дребни хитрини се оказват фатални.

 

Ако не се манипулира тахографът, шофьорите трудно могат да надвишат максималната скорост по магистрала от 90 км/ч, защото имат ограничители при движение. Това е и причината инспекторите трудно да хващат ТИР-овете, които буквално хвърчат по магистралите. Ако все пак бъде хванат ТИР-убиец на пътя, той може да бъде спрян от движение, а водачът му да плати солена глоба.

 

Какво бе установено на проверката на разклона при Казичене, в която се включи и екипът на "Новините на Нова” – вижте във видеото.