На 4 април 2004-а 12 деца загинаха във водите на реката, след катастрофа

10 години от трагедията край река Лим се навършват днес. На 4 април 2004-а 12 деца загинаха във водите на реката след катастрофа

 

Тогава група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира от екскурзия в Дубровник. Около 10 часа вечерта шофьорът загубил контрол над автобуса и той пада в коритото на реката. Рейсът потъва за броени минути. Местни хора от сръбското село Гостун и цял футболен отбор се притичали на помощ на давещите се деца. Спасителните операции обаче били затруднени заради придошлите води на река Лим. 

 

38 души са спасени, но 12 деца губят живота си под водата. За виновен за трагедията беше признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години. 

 

След трагедията родителите на децата учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира дни на "Ангелите от Лим".

 

Мъката не е намаляла ни най-малко. Опитваме се с действията си да запазим паметта им жива и с дейността на фондацията, мисля, че го потвърждаваме”, каза един от бащите на загиналите деца.

 

След трагедията станахме по-затворени, не сме каквито бяхме преди. Мъката е в нас постоянно. Всеки ден мислим за децата ни. Тежко е”, каза от своя страна Ангелов, бащата на Жени.

 

Повече по темата гледайте във видеото.