Проблемът е геополитически няма да се реши със санкции, убеден е Ивайло Калфин

Водачите на евролисти Ивайло Калфин (АБВ) и Меглена Кунева (Реформаторски блок) коментираха в „Здравей, България” кризата в Украйна на фона на кампанията на изборите за Европейски парламент. Според Кунева темата не е про- или анти- Русия, както се представя в България конфликтът.

 

„Това, което направи Путин с анексирането на Крим, взривява световния ред, взривява международното право и ако няма ясна, отчетлива и много единна реакция от страна на Европейския съюз, може да се отиде към нарастване на апетита”, предупреди бившият еврокомисар.

 

„За мен е много важно да има достатъчно проевропейски политици в България”, заяви Кунева. По думите й в Реформаторския блок подкрепят създаването на общ енергиен съюз, „защото, ако купуваме енергията от Русия на едро, ще имаме възможност да получим по-добра цена”.

 

Според Ивайло Калфин проблемът не е в Европа, а в геополитическото противопоставяне между Русия и Запада – Москва се опитва да не допусне НАТО до границите си.

 

Преговорите между САЩ, Русия, ЕС и Украйна са лечението, но Европа не може – нито финансово, нито военно – да реши въпроса. Той не се решава от Европейския съюз и още по-малко от България. В този смисъл изхвърлянето със санкциите за Путин звучи смехотворно. Ако международната общност има интерес този регион да се омиротвори – решението е другаде, а не в санкциите, които ще бъдат тежък удар и върху българския, и върху европейския бизнес”, коментира Калфин.

 

Целия разговор с Ивайло Калфин и Меглена Кунева можете да проследите тук.