Определят Калуди Калудов като истински посланик на българската култура по света

Живата легенда на българската опера Калуди Калудов, отново е в София. Световноизвесният тенор е у нас, за премиерата на един от най-тежките оперни спектакли - невъзможно трудните "Хофманови разкази".


Определят Калуди Калудов като истински посланик на българската култура по света. За него казват, че операта го е избрала, а не той нея. Пял е навсякъде по света, а гласът му – дълбок, кристално чист и кадифен, дълго отеква, винаги след края на всяко едно представление. И сигурно поради тази причина присъства толкова ярко в „Хофммановите разкази...”


„Операта се съхранява благодарение на живото изкуство, тя е жива, неповторима! Всеки един изпълнител е коренно различен дори във всяко еднакво представление - дори една „Травиата” може да изпее хиляда пъти. По различен начин си чувствителен към нея. Твоята нагласа е различна, защото ние сме хора, които във времетраенето си на тази  земя се развиваме и обогатяваме непрестанно... един  артист никога не остава на едно място и за това никога не повтаря нищо така, както някога го е направил...”, обяснява тенорът Калуди Калудов.


Вече много години Калуди Калудов не принадлежи на България. Днес той живее в Полша, но винаги обича да се връща тук.


„Ние всички тук си зареждаме батериите. Нека да не се лъжем, че не си зареждаме батериите в майка България...  е, има си недъгавост в обществото ни, но това е нещо, което трябва ние да оправиме, не трябва да чакаме някой, който да ни го оправи... Ако всеки един от нас започне да изчиства собствената си градинка, мисля, че по този начин ще можем да допринесем с капчицата си добро, за да се получи истински хубавото в нашата страна...”, твърди Калуди Калудов.


Повече по темата гледайте във видеото.