26 от видовете са открити в Мианма, а останалите в Тайланд и Виетнам

Над 360 нови вида, сред които гекон-парашутист, паяк без очи, гигантска летяща катерица и риба, чийто полов орган се намира точно зад устата, са открити в басейна на река Меконг, предават ДПА и Асошиейтед прес, позовавайки се на Световния фонд за дивата природа.


26 от видовете са открити в Мианма. Сред находките в страната са водно конче с наподобяващи лабиринт шарки и риба с вендуза с формата на пламък на гърлото.


Геконът-парашутист е намерен в Тайланд, гигантската летяща катерица - в Лаос, а във Виетнам изследователите са се натъкнали на дребна, почти прозрачна риба с намиращ се точно зад устата полов орган, при която чифтосването става „глава до глава”.


„Откритията потвърждават, че басейнът на река Меконг наистина е един от най-богатите и биологично разнообразни райони в света”, казва Мишел Оуен от Световния фонд за дивата природа-Мианма, представяйки доклада „Mysterious Mekong”.


Река Меконг извира от Тибетското плато, тече през китайската провинция Юнан, Мианма, Лаос, Талайнд и Камбоджа, и се влива в море на виетнамското крайбрежие.