Рецепиентите в България в момента са над 40 000 души

Даряването на яйцеклетки е доброволен безвъзмезден акт, при който жена, отговаряща на условията и критериите за подбор в Наредба № 28 от 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, дарява свои репродуктивни клетки – яйцеклетки, на друга жена – анонимен рецепиент, с цел асистирана репродукция, напомнят от Фондация „Майки за донорството”. Донор може да бъдеш до три пъти.

 

Рецепиентите в България в момента са над 40 000 души.

 

На донора се правят пълни изследвания и гинекологичен преглед по реда на Наредба № 28 от 2007 г. и след нотариално заверени от него декларации – информирано съгласие за включване в процедура, вземане и даряване на яйцеклетки, се пристъпва към процедурата.

 

Цялата процедура трае до 13 дни, като не отнема повече от половин час на ден, рано сутрин, за да не се пречи на ежедневието на донора. Донор на яйцеклетки може да бъде всяка жена до 34 години включително, родила поне едно дете. Процедурата представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Последният ден е самата пункция с пълна венозна упойка – трае от 3 до 5 минути.

 

Час след това може да се върнеш и на работното си място.

 

Станете донор или споделете на приятелка. Свържете се на mothers.donation@gmail.com или donorstvo@iskambebe.bg   

Виктория Георгиева, Фондация „Майки за донорството“

http://maikizadonorstvo.com/