Изразът "внасяне на смут и страх в населението" е заменен с "вредни последици"

Правната комисия одобри промените в Наказателния кодекс, свързани с банките, предаде БГНЕС. В подобрения на второ четене текст отпадна изразът "внасяне на смут и страх в населението". Той е заменен с "вредни последици".

 

Комисията одобри текст, според който всеки, който с цел да набави за себе си или другиго имотна облага или за да причини вреда другиму разпространява неверни сведения за финансовото състояние на банката или на финансовата институция и от това могат да настъпят значителни вредни последици, ще се наказва с лишаване от свобода от 2 до 3 години.

 

Ако от това пък са настъпили значителни вредни последици или е получена имотна облага, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години.

 

В текста, приет на второ четене от Правната комисия, се предвижда и наказателна отговорност за длъжностно лице. За такова, което не представи информация или предостави неверни данни и са настъпили значителни вредни последици или е получена значителна имотна облага, наказанието стига от 7 до 10 години затвор. По – висока е и глобата - от 20 000 до 50 000 лева.

 

Заседанието на комисията се състоя в отсъствието на депутатите от ГЕРБ.