Участниците в групата бяха задържани при операция на ДАНС

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима служители на от Регионална дирекция „Автомобилна администрация“ – Велико Търново за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи и изнудване чрез злоупотреба със служебно положение.

 

Участниците в групата бяха задържани при операция на ДАНС в сряда. Сред тях е и директорът на ДАИ във Велико Търново Петър Петров, срещу когото са подадени множество жалби. Петров ръководи търновската автоадминистрация от началото на годината.

 

Освен на него, като ръководител на групата, обвинения са повдигнати още на служителите Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков.

 

Според събраните до момента доказателства престъпната структура е действала поне от април 2014 г. В момента се доказва и дейността й за значително по-продължителен период, посочват в съобщение от Държавна агенция „Национална сигурност”. Участниците събирали подкупи по определена тарифа от автомобилни школи, пунктове за годишни технически прегледи, транспортни фирми, от контрола по пътищата.

 

Разследващите са направили обиски и са иззели парични средства и други доказателства в няколко града на територията на областите Велико Търново и Варна. Четиримата са задържани за 72 часа. В Специализирания съд ще бъде внесено искане за постоянен арест.

 

ДАНС, Апелативна специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура ще дадат съвместен брифинг по случая в петък.