Карина Чикитова вече се възстановява в болницата

4-годишно момиче оцеля 11 дни само в гора в Сибир. Карина Чикитова вече се възстановява в болницата, след като бе в неизвестност в продължение на почти 2 седмици. Тя се загубила заедно с кучето си в гора, в която живеят мечки, съобщава БГНЕС.

 

Карина е открита много отслабнала и изтощена, но жива в края на миналата седмица. Тя е прекарала 11 дни в сибирската пустош, където температурите през нощта падат доста под нулата. Храната в гората е много оскъдна и се състои само от плодове. Според нейните спасители е чудо, че тя е успяла да оцелее.

 

Момиченцето напуснало селото си в Якутия заедно с кучето си на 29 юли, тъй като искала да отиде нагости на баща си, който живее в съседно село. Бащата обаче отишъл да гаси горски пожар, а момичето тръгнало да го търси.

 

Тъй като в този слабо населен район на Руската федерация няма обхват за мобилните телефони, майката разбрала, че дъщеря й е изчезнала в гъстата гора чак след 4 дни.

 

Въпреки мащабната издирвателна операция, Карина не била открита в продължение на една седмица. Нейното куче обаче се появило в селото на бащата. Спасителите проследили кучешките следи и отново започнали претърсване на района. Според медиите претърсването е било само край потоците и по поляните само в присъствието на специалните сили, тъй като в района има много мечки.

 

Екипът попаднал на следи от Карина и след два дни я открили да лежи във висока трева на около 6 км северно от селото с разклатено здраве, но жива. Тя загубила обувките си и ходела боса и е отслабнала значително.

 

Карина разказва, че се е хранила с горски плодове и е пила вода от реката, за да оцелее.

 

Якутия се намира в северната част на Русия. Това е един от най-отдалечените райони на страната, известен с ледените си реки, вечния лед и богатият животински свят.