Майстори показаха ръчно изработени произведения от дърво, плетива и сувенири

Цял град се превърна в импровизирана изложбена зала. В стражица се събраха майстори от цялата страна за традиционното изложение на занаятите. Майсторите показаха невероятни, ръчно изработени произведения от дърво, плетива и сувенири.


Панаирът събра утвърдени майстори от цялата страна, които с труда си доказват, че традицията на старите занаятите е жива. Невероятни творения обаче представиха и самоуки творци. Дочка Димитрова по професия е кранист, но се слави и като майстор на дървените пана.


„Свободното време просто отключи нещо като хоби в мен и малко по малко се започна. Аз обожавам цветята и всичките ми неща просто са с все някакъв елемент на цвете. Правят се ръчно, с нож се изрязват, внимателно, полека, бавно”, обяснява Дочка Димитрова.


На панаира срещаме и Недко Борисов, който е пожарникар.


„Най-тежките моменти са когато излезем на пожар. Не е лесно.  Хората от където бягат, ние на там отиваме”, казва Недко Борисов, майстор-дърворезбар.


Затова свободното си време той посвещава на дърворезбата и така преборва умората и стреса.
„Имаме три дни почивка след 24-часово дежурство и за отмора, като свършим къщната работа, градинската остава време и за това! Хората, да, оценяват го!”, твърди Недко Борисов, майстор-дърворезбар.


А сред най-атрактивните участници е майстор Наско, който изхранва многолюдната си фамилия с творения от шишарки. Хвали се, че досега е продал над 10 000 кошнички, панерчета и сувенири.


„Измислихме тези работи и вече пет години се изхранваме с това! Всяка една шишарка се избира! Лакирани са, със специален компресор, за да може боята да влезе навсякъде и да стане по-хубаво, по-качествено! Всичко е на 5 лева, за да се знае цената и всеки да може да си купи!”, приканва майстор Атанас Димитров.


Заедно с традиционното изложение на занаятите жителите на Стражица разгледаха и ретроспективна фотоизложба, посветена на историята на града.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Върбанов