Остават без промяна наказанията на всички подсъдими по делото „Кокаинови крале”

Присъдите на обвиняемите по аферата „Кокаиновите крале” са били потвърдени на втора инстанция в Милано. 20 години затвор остава наказанието за Евелин Банев-Брендо. Апелативният съд е оставил 12-годишната присъда на Матей Боев, а Тинко Гарев трябва да лежи 15 години, информира в своя публикация в-к „Сега”, като се позовава на източници от италианския съд.

Още по темата

 

Без промяна остават и наказанията на останалите подсъдими чужди граждани, признати за виновни за участието си в международен канал за трафик на дрога от Латинска Америка до Европа. Обвиняемите обаче имат право да обжалват пред Върховния съд на Италия, след като излязат мотивите за присъдите им.

 

В началото на юли Софийският апелативен съд пусна Банев на свобода срещу подписка, след като го оправда по обвинение за организиране и участие в престъпна група за пране на 2 млн. евро, които според разследващите идват от наркотрафик. На първа инстанция той получи наказание от 7,5 години. Втората инстанция отмени и условните присъди на бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и Симо Карайчев.

 

Преди това Банев беше в италиански арест, но беше предаден на българските власти заради делото му тук, припомня БГНЕС. През това време и Румъния поиска да й бъде предаден, за да бъде съден за наркотици. Софийският градски съд разреши, но Апелативният отказа. Така Брендо не стана подсъдим в Букурещ за участие в престъпна група.

 

Според мотивите от решенето на първа инстанция в Италия Банев е ръководил престъпна група с участието на италианци, българи, словенци, румънци, гърци и грузинци. Матей Боев е сочен за финансов посредник в Швейцария за придобитите чрез дрога капитали на Брендо. Банев престоя близо две години в италиански арест, преди да бъде предаден на българския съд по делото за пране на пари. Вместо да бъде върнат обратно обаче, той беше освободен, а всички останали подсъдими обаче остават в затвора.