Според Юрие Лянка Русия играе важна роля в региона

Споразумението за асоцииране, което Молдова подписа с ЕС, няма да се отрази на принципа на неутралитет, който страната спазва, увери премиерът Юрие Лянка. Информацията предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

 

"Ние просто трябва да покажем, и тук Русия може и трябва да ни помогне, че неутралитетът, това не е гаранция, а необходимост, която може да даде на нашата страна стабилност, предсказуемост и безопасност", отбеляза той. Лянка настоя, че по този въпрос трябва да има открит диалог и обмен на мнения. "Даже и ако Молдова влезе в ЕС, а това е още много далеч, това не означава, че е необходимо да се промени статута на неутралитет", заяви той.

 

Според Лянка Русия играе важна роля в региона, била е и ще бъде важен партньор на Молдова в общите усилия с Украйна, САЩ, ЕС и ОССЕ за намиране на политическо решение за приднестровския конфликт. "Никой не игнорира и не подценява влиянието на Русия и нейната роля", каза премиерът. На първо място ние се опитваме да не даваме повод на нашите руски колеги за влошаване на отношенията. Искаме да поддържаме много активен политически диалог и да развиваме двустранните търговски отношения", подчерта той.