Туристите, които отсядат в хотели с една и две звезди ще плащат такса от 3 евро на човек на ден

Община Рим увеличи значително от днес таксата за престой, плащана в хотелите в града, като в някои случаи тя скочи двойно с цел да бъде запълнена хазната, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

Хотелите с една и две звезди преминават от такса 2 евро на ден и на човек на 3 евро или повишение с 50%. Тризвездните хотели преминават от 2 на 4 евро, а тези с четири звезди – от 3 на 6 евро дневно, като в последните два случая увеличението е със 100%. Най-луксозните хотели с пет звезди преминават от 3 на 7 евро на ден или увеличение със 133%.

 

"Част от таксата ще послужи за подобряване на приема на туристи и най-вече за градското благоустройство и насърчаване на туризма", уточни кметството на Рим на своя сайт. Градът приема около 12 милиона туристи на година.

 

Хазната на италианската столица е на червено заради участието й в различни компании, включително тази за градския транспорт, която редовно завършва фискалната си година с дефицит. Асоциацията на европейските туроператори (Етоа) категорично осъди в комюнике тази мярка, съобщена на туристическите оператори само пет седмици по-рано.