За голямата награда на фестивала ще се борят 86 филма от 30 държави

Петима български творци са включени в конкурсната програма на Световния фестивал на анимационните филми, чието десето юбилейно издание започва на 10 септември във Варна, съобщи режисьорът Силвия Иванова, eдин от организаторите на културното събитие, цитирана от БТА. Тя уточни, че за голямата награда на фестивала ще се борят 86 филма от 30 държави, разпределени в пет категории.


Творбите ще бъдат оценявани от жури, в което влизат световни знаменитости, допълни режисьорът Анри Кулев. В състава му са включени Ото Алдер /Швейцария/, Флоранс Миай /Франция/, Михаил Алдашин /Русия/, Иван Веселинов /България/ и Жан-Люк Слок /Белгия/.


В рамките на фестивала зрителите ще имат възможност да видят две изложби, да чуят лекции от специалисти. Планирана е ретроспективна програма, която ще представи 10 филма, награждавани на варненския форум през годините. Специално внимание организаторите на фестивала обръщат на най-малките. За тях са предвидени серия творчески работилници, в които могат да направят свои анимационни филмчета.