Почти същия брой на анкетираните смятат, че държавният глава ще изпълни мандата си до 2017 г.

62% от французите искат президента им Франсоа Оланд да подаде оставка до 2017 г., но почти същият процент (61%) смятат, че той ще изпълни планирания си мандат до същата година. Това показва изследване на института Ифоп, публикувано в седмичника "Фигаро магазин".

 

От две седмици, въпреки смяната на правителството, френският държавен глава остава много противоречив във Франция. Популярността му достигна най-ниското си равнище и той е обект на все повече атаки от бивши негови приближени и бивши министри, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

На анкетираните били предложени още две възможности – разпускане на Националното събрание и смяна на премиера. Но те нямали възможност да отговорят "нито едно от трите". 54 на сто искат Франсоа Оланд "да пристъпи към разпускане на Националното събрание", 41% - "да смени премиера", функция, която от пет месеца изпълнява Манюел Валс.

 

Само 22-23% от привържениците на социалистите искат осъществяване на някой от тези сценарии. Симпатизантите на дясната опозиционна партия Съюз за народно движение на Никола Саркози и тези на крайнодясната Национален фронт подкрепят предсрочно заминаване на президента, съответно 86 и 89%, и разпускане на парламента – 74 и 85%.

 

За сметка на това 61% от анкетираните смятат, че Франсоа Оланд ще остане на поста си до края на своя мандат през май 2017 г. При симпатизантите на СНД така смятат само 48% от анкетираните и 33% от привържениците на Националния фронт.

 

Ако парламентът бъде разпуснат и десницата спечели парламентарните избори, тя трябва да откаже да сформира правителството, смятат 44% от анкетираните. Според 39% десницата трябва да приеме да управлява, а 17 на сто нямат мнение.

 

В икономическата област основен приоритет според анкетираните трябва да бъде покупателната способност. 62% искат Оланд да "вземе допълнителни мерки за увеличаване на покупателната способност на французите", 29% настояват той да намали още повече данъците за компаниите и държавните разходи, а 3% са за запазване на настоящата политика.

 

Изследването е осъществено по метода на квотите на 8 и 9 септември сред 1002 души, представителни за френското население над 18-годишна възраст.