Начинът на живот е от голямо значение за предотвратяването им, смятат специалистите

Най-големият убиец на българите са болестите на сърцето и кръвоносните съдове. Според черната статистика само през миналата година има 60 000 смъртни случаи. Добрата новина е, че в сравнение с предишни години, през 2013-а жертвите на сърдечните болести са по-малко.

 

Стилът ни на живот е от не малко значение. Естествено, че е важно да се движим повече, човекът е роден за движение, а не за заседнал начин на живот, но за съжаление цивилизацията ни налага по-различен стил на живот. Така или иначе ние трябва да се опитаме да го променим”, казва кардиологът д-р Васил Трайков.

 

Други банални, но в същото време важни причини за нашето здраве са начина на хранене, вредните навици като пушене и алкохол. И все пак - последните данни сочат, че жертвите на сърдечно-съдови болести намаляват. Според специалистите това се дължи на по-сериозния достъп до медикаменти.

 

Една от основните задачи за кардиолозите остава борбата с внезапната сърдечна смърт. Тук има място за обучение на хората, за да знаят какво да правят, когато видят паднал на улицата човек. Важен е и опитът на други държави – в някои автоматични дефибрилатори на летища и други места, където се събират много хора.

 

Другите най-чести болести, които отнемат живот, са рак, болести на дихателната и храносмилателната система.

 

Лошите хранителни навици са ключов фактор за сърдечно-съдовите заболявания. Затова не трябва да пропускаме закуската. Закъсняването за работа и липсата на глад сутрин не са оправдани, смятат експерти.