Можете да се насладите на сладководните риби в единствения по рода си аквариум в България

Уникален екомузей отвори врати в Русе. В него ще ви посрещне космат мамут в естествени размери. Можете да се насладите на сладководните риби в единствения по рода си аквариум в България.

 

Аквариумът показва разнообразие от сладководни риби. Той е с вместимост 80 тона вода. Засега в него живеят едва няколко вида риби, но идеята е те да са поне 20 вида. Към аквариума пък има и музей с вкаменелости, а най-ценният експонат е долна челюст от представител на най-ранните мамути.

 

Гостите на музея посреща почти 5-метров космат мамут в естествени размери, което дава възможност да се добие реална представа за праисторическия великан. Музеят показва и биологичното разнообразие на влажните зони. Пресъздаден е животът на птици и животни в естествената им среда.

 

Всичко в музея е разказано по съвременен начин чрез така наречените диорами. Изкуствено създадена пещера пресъздава живота в Орлова чука, разположена в долината на Русенски Лом. Специалистите в музея обясняват, че човешката намеса оказва влияние върху животните и е време да обърнем внимание върху това. 

 

Репортер: Олга Василева