Операция "Инфра Тера" е срещу 139 бегълци, обвинени в престъпления срещу околната среда

Интерпол отправи призив за помощ в залавянето на бегълци, обвинени в престъпления срещу околната среда, като търговия със слонова кост и трафик на диви животни.

 

Международната полицейска организация стартира миналия месец операция "Инфра Тера" срещу 139 бегълци в 36 от всички 190 страни-членки. Това е първата операция на Интерпол, насочена специално срещу хора, заподозрени в престъпления срещу околната среда, уточнява БГНЕС. 

 

В изявлението на базираната в Лион организация се отправя призив за помощ при залавянето на 9-те най-търсени заподозрени, сред които Фейсал Мохамед Али, смятан за лидер на мрежа за търговия със слонова кост в Кения.

 

"Смятаме, че залавянето на тези престъпници ще допринесе за унищожението на транснационалните организирани престъпни групи, които превърнаха експлоатацията на околната среда в професионален бизнес с големи приходи", каза Стефано Карвели, директор на отдела за разследване на бегълците към Интерпол.

 

Подобни операции в Америка и Югоизточна Азия бяха проведени през 2010 и 2012 г. и доведоха до 600 ареста, съобщава Интерпол, цитиран от АФП.