Питомците могат да различат и отделните интонации

Кучетата могат да разбират човешката реч и да различават отделните интонации, съобщи руското издание Вести, позовавайки се на публикация в списание Current Biology.

 

Въпреки че в хода на нашето изследване ние не изяснихме точно каква част от речта ни разбират кучетата и по какъв начин, ние можем да кажем, че те реагират не само на думите, но и на други типове изменяща се информация, чийто компоненти се обработват в различни дялове на главния мозък”, пояснява психологът Виктория Ратклиф от Университета в Съсекс.  

 

По време на експерименти учените са доказали, че животните накланят главата си на различни страни в зависимост от това какво се опитват да разберат в този момент от комуникацията си с човека- смисъла на казаното или емоцията на говорещия. Изследователите опитали да изяснят по какъв начин питомците възприемат човешката реч. Опитите разкрили, че 80% от кучетата, слушайки фраза, произнесена без емоции, накланят глава надясно, опитвайки се да разберат смисъла. Същевременно, ако човек започне да говори неотчетливо, но емоционално, кучетата навеждат глава наляво, концентрирайки се върху интонацията.