От Белград последва остра реакция на сръбския спортен министър

Решението за приемане на Националния олимпийски комитет на Косово в състава на Международния олимпийски комитет (МОК) е политически мотивирано и ще бъде трудно да се съхранят принципите на спорта в бъдеще, заяви спортният министър на Сърбия Ваня Удовичич.

Решението за приемане на Косово в МОК бе взето единодушно днес по време на извънредната 127-ма сесия на МОК, която се проведе в Монте Карло. 

"Ще бъде трудно да се съхранят принципите в спорта след приемането на такова политически мотивирано решение, което създаде прецедент", каза Удовичич. Игрите на олимпиадата през 2016 г. ще се проведат в Рио де Жанейро, а Бразилия е сред страните, които не признават суверенитета на Косово.

Удовичич каза в тази връзка, че не разбира как е възможно МОК да вземе такова решение, след като не всички страни членки на ООН признават косовския суверенитет. Затова за спортния министър е повече от странно, че Олимпиадата ще се проведе в държава, която също като Сърбия не признава Косово. Удовичич дори е на мнение, че това решение на МОК може да срине системата в спорта в световен мащаб. В същото време Олимпийският комитет на Сърбия засега отказва да коментира ситуацията и ще направи това тази вечер или утре. Сърбия не е имала представител на заседанието на МОК в Монако. Президентът на олимпийската централа Томас Бах пък каза, че решението е в интерес на спортистите и не е имало никакъв официален протест срещу него.

"Консултирахме се с Олимпийския комитет на Сърбия и другите заинтересовани страни от региона. Владе Дивац изрази недоволство от това решение, но го приема в интерес на спортистите. Това ми даде възможност публично да благодаря на господин Дивац за неговия истински спортен дух и за това, че той поставя интересите на косовските спортисти над своите лични", каза Бах.