Тифани-Сидни и Николай ще представят страната ни по време на коледния концерт в престижната зала

Във фокуса ни са талантливите български деца. Този път ще ви срещнем с двама 13-годишни пианисти, единствените българи, които ще участват в един от най-тържествените коледни концерти в една от най-престижните световни зали „Карнеги Хол” в Ню Йорк.


„Вариации от Беркович” - това е произведението, с което Тифани-Сидни, в червена рокля и с прибрана в кок коса, ще се представи в Ню Йорк след броени дни.


„Моите вариации – те може да са кратки, но показват всички видове техники – мелодия, душа, всичко. Мисля, че ще ги представя добре и ще е нещо различно”, разказва Тифани-Сидни Микова.


Техника, но и драматизъм ще покаже пред публиката в „Карнеги Хол” и съученикът на Тифани - Николай Маринов. На 20 декември той ще излезе с черен фрак и бяла папионка, за да изпълни „Музикален момент” №4 на Рахманинов.


Макар и само на 13 години, двамата са свирили много пъти пред чуждестранна публика, с цели филхармонии и са печелили международни конкурси. Именно записите с оркестър се оказват вратата и към световния конкурс „American protege”, за който класният им ръководител разбира буквално два дни преди крайния срок. Печелят второ място, а заедно с него - още от месец март - и покана да участват в Коледния концерт в „Карнеги Хол”.


„Това беше една моя мечта, да свиря в „Карнеги Хол” в Ню Йорк. Бях много радостен. Да свиря там беше един коледен подарък за мен. Аз ще направя всичко възможно да ме харесат”, заканва се Николай Маринов.


Тифани и Николай признават, че макар и да свирят от години, за предстоящия им концерт ще се подготвят до последно. А в Музикалното училище не крият вълнението си, че за първи път техни възпитаници ще свирят в емблематичната нюйоркска зала.


„Училището е в навечерието на 70-годишния си юбилей и аз, като разбрах за това постижение, съм безкрайно щастлива и тяхната преподавателка Светлана Кпсева неслучайно е номинирана и е лауреат на „Кристална лира” тази година”, обясни Нели Попова-Коева, директор на НУМТИ „Добрин Петков” в Пловдив.


Извън музикалните им вълнения, малките виртуози разпускат доста нестандартно: Тифани като водеща в цирк, а Ники - с езда. Иначе за коледни подаръци принават, че изобщо не са мислели. Но пък са готови да поздравят зрителите на Нова с коледна песен.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Екатерина Костова