Шотландската федерация отхвърли жалбата на българския национал по обвинението за расизъм

Дисциплинарната комисия към Шотландската Футболна Федерация отхвърли жалбата на Александър Тонев по делото, в което му бе наложено наказание от седем мача заради използване на расистки обиди по адрес на защитника на Абърдийн Шей Лоугън.

 

Футболистът на Селтик бе изслушан от комисията, която бе назначена по случая, още на 4 декември. В днешното заключение на окончателното решение се казва, че Тонев не е звучал убедително и уверено в своята пледоария. 24-годишният бивш играч на ЦСКА и (Лех Познан) е отказал да разчита на преводач, а според документите думата, която е използвал българинът по адрес на Лоугън, е била "черньо".

 

От Селтик са категорични, че подкрепят Тонев и вярват, че е невинен. Крилото вече изтърпя един мач от наложеното му наказание, а сега му остават още шест двубоя от санкцията. Очаква се и реакция от Астън Вила, клубът, чиято собственост е офанзивният футболист. В началото на делото имаше слухове, че бирмингамци ще прекратят договора на Тонев. Иначе роденият в Елин Пелин играч трябва да довърши сезона в Шотландия, където бе пратен под наем.