Снимка: Shutterstock
Процесът отнема само една минута и има благоприятен ефект върху продукцията
Белгийски специалисти са успели да подобрят качеството на бирата, използвайки магнити, като са намалили нейната пенливост и горчив вкус, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Прилагането на магнитно поле прави антипенливите агенти в кехлибарената течност по-активни. Процесът отнема само една минута и има благоприятен ефект върху продукцията.
Магнитното поле се прилага, когато екстрактът от хмел се прибавя към малцовата основа на бирата. Излъчването предпазва от прекаленото производство на въглероден диоксид, което прави пивото пенливо.
Магнитният прийом снижава себестойността на бирата, тъй като по-малко количество екстракт от хмел е необходим за потискане формирането на излишната пяна.
Експериментите са били осъществени от Захра Шокрибусейн от белгийския Център за храни и микробиология. Прекаленото разпенване на бирата се дължи на образуването на гъбички, които впоследствие инфектират малцовата основа на пивото.
По време на експериментите бирата е била прекарвана през тръба, към която са били закрепени мощни магнити. Така тя ставала и с по-малко остър горчив вкус.