Юристи мамят жертви на инцидентите

Още по темата

Жертвите на катастрофи могат да станат и лесна жертва на измами. Определени адвокати са измислили начин да забогатяват на техен гръб. След репортажи на "Здравей,България", разкриващи жестоката схема, последваха арести. Към настоящия момент прокуратурата проверява замесените.

 

Оказва се, че всъщност полицията е в основата на тази схема. А тя е следната: определени адвокати научават къде има катастрофа и буквално на часа изпращат при близките на жертвите свои куриери.

 

"Казвам им, че имат право на обезщетение и имам адвокат, който се занимава с това. Казвам му, че той е най-силният и само с това се занимава", пояснява Атанас Пацев, куриер.

 

Следва пръстов отпечатък, в по-редки случаи подпис, върху договори и пълномощни с много малки букви. Неграмотните хора са предпочитаният сегмент. Те не получават нищо накрая. Има и други, които могат да четат, но не го правят. 

 
Рангел Баков губи близък в катастрофа през 2013 г. Часове след трагедията той се вижда с познатия ни вече куриер, а след това и с адвокат Елдъров, който е свързващото звено във всички тези истории.
 

"Елдъров ми каза, че става въпрос за много пари. Ако се откажеш, държавата ще ги вземе, защото аз първоначално отказах. Обещаваше ми към 100 хиляди лева. Не прочетох това, което подписвам, защото съм с диабет и не виждам ситни букви", обяснява Баков.  
 

Откъде обаче адвокатите в този бизнес разбират за жертвите и техните адреси и то понякога още преди близките им да са информирани за жестокото събитие. 
 

Първият човек в схемата е така нареченият „адресант”. Плаща му се, за да дава адреси и имена. Пред скритата ни камера той призна, че ги взема от полицията. За това адресантът таксува адвоката на върха на схемата. 
 

Не е ясно дали полицаите помагат на добра воля, само защото „се знаят”, както ни казва нашият „адресант”. Но бизнесът явно просперира - 100 лева, дадени за адрес, се отплащат хилядократно, след като застрахователите платят обезщетението, а роднините вземат от него половината - в най-добрия случай. Или нищо!

 

След нашите репортажи адвокат Владимир Елдъров е в ареста за няколко палежа за сплашване на конкуренцията. Образувано е досъдебно производство за пране на пари и представляващо особено тежък случай. Действително за измами с катастрофи.

 
Но този адвокат далеч не е монополист на пазара на подобен род измами. За това свидетелства Николай, чийто син е прегазен от пиян шофьор в пловдивското село Царацово. 
 

Какви са годишните обороти на този черен бизнес? И какво освен добре подбрания момент и подценяването на малките букви прави една човешка трагедия поле на неограничените възможности за бърза печалба? Темата продължава в "Здравей България"!