Надпреварата в най-младата община изглежда като умален модел на националната

 

Изборите в Сърница ще са генерална репетиция за големия вот наесен. Надпреварата в най-младата община изглежда като умален модел на националната. Ожесточена битка, неясен победител, леки и по-сериозни удари под кръста и разнообразни методи за привличане на избиратели.

 

През  програмите за заетост има голям натиск към хората да гласуват за определена партия”,  коментира Кемал Тинев, кандидат за кмет от Реформаторския блок.  „Чувам, че нашите опоненти  раздават някакви чантички”, заяви кандидатът за кмет на ГЕРБ Мустафа Аликанов. „Битката за по-голямата част от кандидатите е да се докажат, че имат партийна почва в Сърница и ще разбият монопола на ДПС”, смята кандидатът на ДПС за кмет на общината Неби Бозов. 

 

В Сърница масовото мнение, че всяко населено място с мюсюлмани е бастион на ДПС, леко се разклаща. Всички са мюсюлмани, но гласуват шарено. „Няма нищо общо религията с партиите”, изтъкна кандидатът на ГЕРБ. Кандидатът на ДПС обаче напомни, че Движението присъства от 25 години в Сърница. За хората на улицата етнически проблем не съществува или съществува само в главите на политиците. Иначе Сърница е политически активна и активно гласува, защото очаква решение на своите проблеми. 

 

Дървопреработването е единственият поминък на хората в Сърница, а за последните десетина години фирмите от 150 станали едва 30. Освен това в новата община няма бърза помощ. Спешен болен се кара във Велинград за... 3 часа. Няма и пожарна. 

 

Всички кандидати с готовност обещават да решат тези и куп други наболели проблеми. А иначе всеки от тях има свой малък коз. Този на ГЕРБ – че партията е на власт и ще помага на общината. Този на ДПС – че си е при своите. Този на Реформаторите – че е ново лице и бунтар. И още козове,  с които Сърница нашумя на миналия вот – кандидат-депутатът Делян Пеевски платил абитуриентските балове на целия набор. В движението не се срамуват и твърдят, че всъщност всички партии правят това. 

 

„Лично  Пеевски не е плащал, това е от субсидията на ДПС. Ние всяка година помагаме” , обясни Бозов. С тази и други помощи в неделя Сърница отива на избори, от които никой не смее да прогнозира резултат. На живо в ефира на Нова кандидатът за общински съветник на ДПС Фатме Молла Ахмед обясни: „Има традиция в Сърница да бъдат подпомагани младите хора, тази традиция е от повече от 5-6 години и продължава независимо дали има избори или не”. 

 

Кандидатът за общински съветник Кадри Мандраджиев от Реформаторския блок  пък заяви, че ако коалицията стане трета политическа сила на изборите в неделя няма да подкрепи нито една от партиите, поставени от гласоподавателите на първо и второ място. „На миналите изборите беше оказван натиск върху хората, както чрез горското стопанство, така и чрез общински фирми на територията на община Сърница”, коментира той. Кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Реджеп Хисарски също призна, че партията няма да подкрепи нито една друга политическа сила, ако остане трета.