Утре сняг няма да вали

 

На Великден българите най-накрая ще дочакат пролетта и ще се порадват на по-добро време като за април. Синоптиците ни прогнозират, че покрай светлия за всички българи празник ще има около и над 20 градуса. 

 

Броени дни преди празника обаче времето е по-скоро зимно, отколкото пролетно – причината за това е циклон, който преминава южно от нашата страна - през съседна Гърция. Денят започна с превалявания от дъжд и мокър сняг - предимно в западната част от страната, като за днес има обявен и оранжев код за значителни валежи в 12 области на Южна и Източна България.

 

Най-лошо е времето в планините - там вали сняг и е доста ветровито - в останалата част от страната валежите са от дъжд - на запад, преминаващи и в сняг, но без да се образува снежна покривка, тъй като все пак температурите са положителни. От Екоминистерството следят с повишено внимание реките Тунджа, Марица, Арда, Искър, Места и Струма.

 

Сутринта около София и Перник магистралите „Люлин” и „Струма” за кратко бяха затворени, за да бъдат почистени от снега. Наш зрител сигнализира, че тази сутрин за 30 километра по АМ „Люлин” е засякъл само два снегорина.

 

Утре проблем със снега вече няма да има - ще остане облачно и на места с превалявания, а от сряда ще започне затопляне и подобрение на времето чак до дните около великденските празници.