Камелия страда от рякото заболяване муковисцидоза

 

Жена, болна от рядка болест съди Здравното министерство за дискриминация. Искът е за близо 60 хиляди лева. Камелия Чернева твърди, че щом държавата не може да й осигури адекватно лечение, трябва поне да покрие разходите й за скъпи лекарства, без които не може да живее. 


40-годишната Камелия Чернева е медицинска сестра. Бори се с муковисцидозата, откакто е родена. През последните шест години се лекува сама, без помощ от държавата.

 

"Искам когато вляза в болница, просто да не се притеснявам как ще бъде лечението, как ще продължи оттук-нататък лечението в амбулаторни условия", заявява  Чернева.

 

За да си купува лекарства, Камелия е принудена всеки месец да търси пари назаем.

 
Клинична пътека за хората с редки заболявания няма. Затова наскоро Камелия е осъдила Здравното министерство за дискриминация. Сега завежда ново дело. Иска държавата да компенсира разходите й за лекарства и  преживения стрес.

 

Този иск иска да се възстановят всички суми, които е похарчила за лекарствата и за това, че е нямала лечение през последните 5 години.

 

Клинична пътека за муковисцидоза има - от съвсем скоро. Тя покрива 990 лева - в пъти по-малко, от цената на лечението. А пациентите с редки болести у нас са около 200 -  повечето от които малки деца. 

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Снимка/Видео: БГНЕС