Върви подписка както сред лекарите, така и сред пациенти и техните близки

Комплексният онкологичен център в Русе се обяви срещу подготвяното сливане с Многопрофилната болница за активно лечение, предаде БГНЕС.

 

На регистратурата в центъра и по кабинетите върви подписка, в която се подписват пациенти и техни близки, които не са съгласни с предлаганите от здравното министерство промени в Закона за лечебните заведения”, заяви управителят д-р Камен Кожухаров. Само за два часа подписа си са сложили над 150 души.

 

Според лекарите от онкодиспансера мотивът за дублиране на дейности от страна на диспансера и болницата, не е съобразен със спецификата на дейност. В КОЦ-Русе се занимават не само с лечение на онкозаболяванията, но също така с профилактика, диспансерно наблюдение, специфична терапия съобразно състоянието на всеки един пациент. 

 

„Онкологичните заболявания не са остри заболявания, при които еднократно постъпваш в болница, излекуваш се и си заминаваш. Това са хронично протичаши заболявания, някои са със степен на неотложност, имат много различно поведение като диагностика, лечение. Лечението е комплексно, от много специалисти и такова дублиране не съществува", коментира началникът на отделение в КОЦ д-р Катерина Генова.

 

В момента онкодиспансерът е общинско лечебно заведение, което се слива с държавно, каквато е МБАЛ-Русе. Лекарите смятат, че години наред диспансерите са били оставени на произвола на съдбата. Държавата се е отървала от тях и ги е прехвърлила на общините. Най-накрая те са успели да си стъпят на краката и с различни мерки - комплектоване на персонал, участие в европейски програми, са успели да станат самоиздържащи се лечебни заведения. Сега, според лекарите, искат да ги влеят в държавни болници, които в по-голямата си част са губещи и които държавата с години дотира заради техните загуби.

 

Проблем е и съдбата на новото медицинско оборудване, закупено от русенския диспансер по европейски проекти. Според условията в продължение на пет години не може да има промяна на собствеността на бенефициента, което ще се случи с промяната в закона. Това ще доведе до необходимост от връщане на средства, което е непосилна задача за едно лечебно заведение.

 

Подписката ще бъде изпратена до здравното министерство, а отделно ръководството на КОЦ-Русе е изпратило писмо до министър-председателя и различни институции.