Бионичната леща се поставя при кратка и безболезнена процедура

Медицинският оптик Гарт Уеб от Британска Колумбия, Канада, е разработил бионични лещи, които в бъдеще биха могли да изместят повечето очила и контактни лещи, пише Ingenieur.de.

 

Бионичната леща се поставя на мястото на естествената леща на окото при кратка и безболезнена процедура. Тя подобрява зрението на всякакви разстояния и е подходяща за почти всички хора над 25-годишна възраст. В момента патентованото устройство преминава през клинични тестове, като е възможно да дебютира на пазара след две години, уточнява агенция "Фокус".

 

Разработването на бионичната леща е продължило осем години и е струвало на компанията на Уеб Ocumetric Bionic Lens над два милиона евро. Резултатът е леща, която постига повече от това да възвърне нормалното зрение.

 

“Светът все още не е виждал такъв вид подобрение на зрението. Ако досега сте виждали часовника от три метра, бионичната леща ще ви позволи да го видите от разстояние 100 метра”, казва Уеб пред CBC News. 


При медицинската процедура собствената леща на пациента се отстранява. Новата, индивидуално изработена леща, която е навита на руло в пълна със солен разтвор спринцовка, се поставя в окото през 7-милиметров разрез. Устройството се разгъва в рамките на 10 секунди и пациентът е състояние да вижда по-добре непосредствено след операцията. Това се дължи на изобретената от Уеб миниатюрна оптична система, която функционира като дигитална камера и се фокусира на различни разстояния. Уеб посочва, че бионичната леща се приема от тялото и може да остане в окото цял живот.