В една от къщите на видинското село Киреево живеят 49 души... или поне е така по документи

 

Преселението преди изборите продължава. В една от къщите на видинското село Киреево живеят 49 души... или поне е така по документи. 


Селото е постоянен адрес на едва 170 души. Точно преди оформянето на изборните списъци, броят на местните  се е увеличил двойно. 


"Аз ги питам за какво се регистрират и много от тях казват, че не знаят. Казват така и си трият пръстите... От магазинерката разбрах, че са ѝ казали, че давали по 50 лева", разкри кметският наместник на Киреево Герго Гергов.

 

На въпроса кой води потенциалните гласоподаватели в селото, кметът посочи човек с прякор Владо Кюпа: "Той е бизнесмен, който се занимава с дърводобив. Доколкото знам, има и охранителна фирма". 


Пред камерата на Нова мъжът, чието име се оказа Владимир Владимиров, отрече тези твърдения. 

 
В Грамада и Тошевци в изоставени или дори липсващи къщи са записани по 50 души. Оказва се, че такъв тип преселение има и в Киреево. По думите на кметския наместник в скромния дом на Цека Лалова живеят 49 души. 

 

"Колкото съм могла, ако има как и още ще регистрирам", заяви тя. 


По думите на кмета преселниците са най-много от Видин, квартал "Нов път", Белоградчик, Кула – може би 60% ромско население. 

 

Не само Владо Кюпа и Цека Лалова регистрират нови хора  в село Киреево. Кметът, който по принцип е срещу тази практика, ни води при своя роднина Цветан Петков. Кметският братовчед е записал 50 души на своя адрес. Цветан Петков реагира остро на посещението на екипа на Нова. Той признава, че регистрира нови хора за изборни цели. Но твърди, че ще работи за себе си, срещу настоящия градоначалник. 


Кметът признава, че регистрациите на нови хора в селото имат общо с изборите: "Мои роднини идват и се регистрират по тяхно желание".

 

Ще се разберат ли двамата братовчеди и основни опоненти за кметското кресло и за кого ще бъдат гласовете на новодомците, предстои да разберем наесен.

 

Снимка: Shutterstock