Те са във връзка с разгорелия се скандал с тайно направени записи в ресторант

В Полша оставка подадоха министърът на здравеопазването Бартош Арлукович, министърът на спорта и туризма Анджей Бернат и на финансите Влодзимеж Карпински, съобщи полският премиер Ева Копач, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

 

Освен тях длъжностите си напуснаха и трима зам.-министри и ръководителят на групата съветници на премиера - бившият министър на финансите Яцек Ростовски. Оставки подадоха и началникът на канцеларията на кабинета Яцек Чихоцки, председателят на долната камара на парламента - бившият министър на външните работи Радослав Сикорски.

 

Оставките на висшите държавни чиновници са свързани с разгорелия се в Полша скандал с тайно направени записи в ресторант, които компрометират участвалите в записаните разговори политици.

 

"Тези, които станаха жертва на незаконно подслушване, демонстрираха отговорност към държавата", коментира оставките премиерът Копач. Тя се извини на избирателите за това, че им се е наложило да се запознаят с тези записи преди предстоящите парламентарни избори през октомври.

 

Скандалът със записите избухна, след като в интернет в началото на седмицата бяха разпространени материали от разследването на прокуратурата по делото за подслушването.

 

"Единственият ефект от разследването, което прокуратурата води вече една година - това е огромното изтичане на материали по делото. Това подрива доверието в прокуратурата", подчерта Копач, като каза, че ведомството трябва да продължи разследването си, но вече с нов главен прокурор.

 

Самият главен прокурор Анджей Серемет заяви пред парламента, че материалите по делото са били предоставени на участниците в него и техните адвокати. Вече има задържан по подозрение в разпространението на материалите.