От Атина и Брюксел се перчат едни на други

Остават 19 дни. А съдбата на Гърция остава неизвестна. Какво да очакваме, след като срещата на високо равнище между канцлера Меркел и премиера Ципрас не успя да постигне пробив?


Най-фантастичният сценарий е следният: страната получава повече време, финансовите министри от еврозоната удължават срока за втория спасителен заем, който изтича на 30 юни, коментира германското издание Die Zeit. В същото време обаче гърците не получават пари. Така натискът за прокарване на реформи остава голям. Така може да се позволи дори провеждането на референдум. Единственият проблем: Атина ще трябва да изплати останалата част от дълговете си към МВФ от собствените си ресурси. Дали ще успее да го стори?

 

Без съмнение този сценарий е един от най-смелите. Но си има чар: ще позволи на кредиторите да не държат докрай Черния Петър в ръката си. Защото, трябва да признаем: нито една страна - нито Гърция, нито институциите – ще каже: „Достатъчно. Национален фалит. Еврозоната в хаос. Парите - далеч”.

 

Почти три седмици остават до 30 юни. Дотогава Гърция, ЕС и МВФ трябва да се споразумеят за реформи. В противен случай останалите 7,2 милиарда евро от втория спасителен пакет няма да бъдат изплатени. Засега и двете страни се перчат една пред друга. А времето притиска всички.

 

Какво ще се случи в следващите дни? Трудно е да се каже. Ако нещата вървят добре, договор ще има. Планираните реформи ще трябва с изключителна бързина да бъдат приети в гръцкия парламент. И това трябва да се случи най-късно до сряда следващата седмица, защото в четвъртък в Брюксел се събира Еврогрупата, която може да гласува реформите и да отпусне транша. В същия ден Ангела Меркел ще направи изявление в Бундестага. Всъщност по план трябва да се говори за предстоящата среща на върха на ЕС на 25 юни. Но със сигурност ще има няколко изречения, които засягат Гърция.

 

Успоредно с това националните парламенти трябва да бъдат информирани - включително парламентарните фракции в Бундестага и Комисията по бюджета. И колкото по-абсурдни са процедурата и сроковете, в които тя трябва да бъде изпълнена (в края на краищата, това са десетки страници със сложни проучвания), толкова по-малко става желанието на депутатите да одобрят пакета. А междувременно се заражда подозрение, че германското правителство вече задкулисно подготвя трети спасителен пакет.