Организацията излезе с доклад за случилото се по време на конфликта в ивицата Газа през 2014

Израел и палестинските групировки може би са извършили военни престъпления по време на конфликта в ивицата Газа през лятото на 2014 г., се казва в доклад от разследване на ООН, разпространен днес в Женева. 

Още по темата

 

Разследването продължи една година, посочва Ройтерс. Следователите на ООН призовават Израел да позволи извършване на независима оценка на атаките, при които загинаха над 2200 палестинци, в това число и цивилни, и хиляди домове бяха разрушени. За целта на независимата оценка  Израел трябва да представи на разследващите подробности за начина на взимане на решенията за нанасяне на удари по конкретни мишени.

 

Израел започна офанзивата на 8 юли в отговор на ракетния обстрел от „Хамас” и други групировки, припомня агенцията. В доклада се посочва, че убитите палестинци от офанзивата са 2251, както и 6 израелски цивилни и 67 израелски военни, отбелязва ДПА.

 

Според Палестинския център за човешките права 77 процента от убитите палестинци са цивилни, докато Израел настоява, че те са едва 44. Израел атакува над 5000 мишени из ивицата Газа, а палестински групировки изстреляха над 4000 ракети срещу Израел.

 

Израелската противоракетна система "Железен купол" свали повечето от ракетите, насочени към гъсто населени райони, и така бяха избегнати масови убийства. В Газа обаче цели квартали изчезнаха, най-вече в източната част на ивицата, близо до границата с Израел.

 

Според доклад на палестинските власти Израел е хвърлил около 20 000 тона експлозиви в Газа и е предизвикал разрушения,  които са неколкократно по-тежки от тези при предходната офанзива през 2009 г. Около 20 000 жилища бяха разрушени през 2014 г., а 40 000 повредени и над 100 000 палестинци останаха без покрив над главите си.

 

Израел оспори изводите в доклада и припомни, че страната се брани от атаки и в тази самоотбрана се придържа към  най-висшите международни стандарти. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху заяви днес, че страната му не е извършвала военни престъпления и нарече "предубеден" независимия доклад.

 

"Израел не извършва военни престъпления. Той просто се защитава срещу една терористична организация, което призовава за неговото унищожение и която извършва военни престъпления", каза премиерът.

 

В първата официална палестинска реакция след публикуването на доклада висшият представител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Саеб Ерекат каза, че палестинците ще разгледат най-внимателно разкритията на независимата комисия. Управляващите от движението "Хамас" в Газа отхвърлиха твърденията в доклада, че негови бойци може би са извършили военни престъпления.